De Noordpool smelt, lang leve de Noordpool

Superstorm Frank heeft lelijk huisgehouden boven IJsland. In de naweeën blijft water de hoofdrol spelen. Nog meer overstromingen in Groot Brittanië en een eind verder smelt de Noordpool.

Die andere Frank, Deboosere, benadrukt dat het opmerkelijk maar allesbehalve uitzonderlijk is. In tegenstelling tot de Zuidpool heeft de Noordpool wel vaker te kampen met temperatuurschommelingen. Opmerkelijk is vooral de andere nieuwswaarde die dit soort van berichten toebedeeld krijgen. De -voor sommigen nog steeds vermeende- opwarming van de aarde zorgt sneller voor koude rillingen van zodra we storm en onheil in het nieuws zien verschijnen.

Nog niet zo gek lang geleden stond je te prediken in de woestijn wanneer je het had over de gevolgen van een globale temperatuurstijging van een graad of wat. Vandaag is de kans reëel dat jij haarfijn weet of je dorp of stad in 2050 aan de kustlijn de nieuwe skyline vormt.

Ieder zijn beweegredenen, je doet het voor je nageslacht, uit principe, of zoals ik, ook een klein beetje voor de stilte. Zelden zo’n rust gekend als in Lapland. Waar de winter pas woekert bij -30°, geen vogel piept, geen mug nog zoemt en je adem verstijfd blijft kleven aan je wenkbrauwen.

Vergeet de sneeuwklassen, laat ons elk kind de échte winter ontdekken. De huskytocht, de trekking met sneeuwschoenen, het ijsvissen. Dicht bij de natuur ontdekken hoe waardevol dit alles is en tegelijk genieten van het niets. Ook daarin kan je kind zijn.

lapland


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.