Page 3 girl van The Sun stuit tegen de borst(en)

Page 3 girls in The Sun, ik dacht dat ze van alle tijden waren, maar ik leer uit de ophef van de laatste dagen dat ze nauwelijks 45 jaar oud zijn. De tijd stond stil op deze pagina, ooit ongetwijfeld gedurfd, op dagen toen de kerkelijke ban nog betekenis had, vandaag hooguit wat zedig amusement voor de krantenkijker.

Amusant ook om te zien en te lezen wat een ophef het verdwijnen van de page 3 girl teweegbrengt. The Sun besliste (of eigenlijk niet, ze deed het gewoon) dat er op pagina 3 geen plaats meer is voor topless dames die de loterij van potentiële beroemdheid instappen en een gooi doen naar een goudverdienende carrière.

De krant geeft geen commentaar op de beslissing die hen wordt toegedicht. Slim, zelden zo veel herrie rond iets wat verdwijnt waarbij de felste tegenstanders blij zijn dat het verdwijnt en het even goed een non event hoort te zijn. Slim, want de ferme signalen die vorig jaar uit de petities tegen deze krantenpagina galmden lijken hun gram te halen terwijl het pientere salesteam misschien wel een heel ander doel voor ogen heeft: de lezer naar de internetpagina’s van de krant sleuren. Want daar zijn de page 3 girls nog steeds in vol ornaat te bewonderen. Te gek ook dat het nog steeds page 3 girls zijn, alsof The Sun een claim kan leggen op de 3de pagina van het grote wereldwijde internet.

Het ultieme debat in Channel 4 News vat goed samen waar de discussie om draait: http://youtu.be/gFA9MgsUBAM. De feministen malen al lang niet meer om een brokje schoonheid dat getoond wordt, dat mag dan ooit zo geweest zijn, intussen strijden ze voor heel andere waarden. Glamour model Chloe Goodman, ooit zelf de ster op pagina 3, diende de criticasters gevat van antwoord: Grieken en Romeinen vulden gebouwen en steden met beelden van naakte deernes en niemand die daar aanstoot aan neemt vanuit een feministische bril.

Was de page 3 girl een uitgekiende strategie van een uitzonderlijke populaire krant, vergis je dan niet, dat is ze vandaag ongetwijfeld nog steeds. Maar dan in de strijd om de lezer naar dit internet te krijgen. Het internet waar je meer dan vanuit de krantenwinkel weet en leert wat je lezer aanspreekt en hoe die daar op reageert.

De dames zijn meer dan ooit big business. En deze hetze helpt hen daar heel subtiel bij. Ook ik heb voor het eerst sinds heel lange tijd de site van The Sun nog een keer bezocht. En ja hoor, ik heb ze gespot, the page 3 girl. Niet topless weliswaar, daar moet je voor betalen, en al krijgen deze dames m’n grootste respect, zo gek is deze lezer nu ook weer niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.